www.thowra.com
www.thowra.com

Language: English French Spanish Greek

Tucan
Toucan

Table top
Table top

Trees in the Pantanal
Blossom - Pantanal

Salvador da bahia
Salvador da Bahia

Ilha Boipeba
Ilha Boipeba

yellow flowers
Tiradentes

red plant
Chapada Diamantina

Church front
Tiradentes

Two Houses
Parliment, Brazilia

Sunset
Sunset, Brazilia

Street in Mariana
Mariana

Η Λατινική Αμερική είναι για πολλούς μια τεράστια και ανεξερεύνητη ήπειρος, γεμάτη από όνειρα, περιπέτειες και επίδοξες ανακαλύψεις. Η ζωή και το ταξίδι σε αυτήν την ήπειρο μπορεί να είναι μια συγκλονιστική και απολαυστική εμπειρία, ιδίως για όσους επιδιώκουν να κοιτάξουν πίσω από τα συνηθισμένα τουριστικά σημεία αναφοράς και να γνωρίσουν καλύτερα τη χώρα που επισκέφτονται, την κουλτούρα, τη γλώσσα και τους ανθρώπους της. Η Λατινική Αμερική δίνει πολλές επιλογές στους ταξιδιώτες και η επιλογή του δικού σου δρόμου είναι μια δύσκολη διαδικασία, που μπορεί να σημαίνει ότι δε θα γνωρίσεις κάποια πράγματα που θα ήθελες να δεις στο δρόμο.

Σε αυτή τη σελίδα, θα βρείτε περιγραφές από ταξίδια στην Αργεντινή, στη Βραζιλία και στην Παραγουάη, που περιλαμβάνουν, όπου απαιτείται, διάφορες συμβουλές και "κόλπα" σχετικά με το τι να δείτε, πού να πάτε και πού να μείνετε.

Ταξιδιωτικοί οδηγοί

Ένας γενικός κανόνας είναι πως οδηγοί σαν το Lonely Planet ή οι Rought Guides είναι χρήσιμοι ως πηγές πληροφοριών. Μη βασιστείτε αποκλειστικά πάνω τους, αλλά μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτούς. Καλά καταλύμματα μπορεί πολύ συχνά να βρεθούν σε μέρη που δεν περιλαμβάνονται στους οδηγούς (και άρα είναι και φτηνότερα), ενώ το ίδιο ισχύει και για διάφορα ενδιαφέροντα για τον επισκέπτη μέρη.

Ταξίδι

Η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Παραγουάη συνδέονται με ένα ευρύ οδικό δίκτυο. Για αυτούς που ταξιδεύουν με περιορισμένα χρήματα, τα ταξιδιωτικά λεωφορεία είναι ένα πρόσφορο μέσο, παρ' ότι οι αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων μερών είναι πολύ μεγάλες και κάποιες διαδρομές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 18 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν νυχτερινά δρομολόγια που, αν έχετε τη δυνατότητα να κοιμηθείτε κατά τη διάρκειά τους, μπορεί να σας βοηθήσουν αφε' ενός να γλυτώσετε μερικά χρήματα σε καταλύμματα, αφ' ετέρου σας επιτρέπουν να έχετε περισσότερες ώρες διαθέσιμες για εξερεύνηση, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη Βραζιλία και στις περισσότερες άλλες χώρες, υπάρχουν διαφόρων κατηγοριών ταξιδιωτικά λεωφορεία: κάποια θυμίζουν την Α' θέση σε πολυτελή αεροπλάνα, προσφέροντας κουβέρτες, μαζιλάρια, φαγητό κλπ, ενώ άλλα είναι μάλλον πενιχρά και άβολα. Σε όλα πάντως το ταξίδι είναι σχετικά εύκολο και αρκετά ασφαλές, με δεδομένο ότι δε θα επιδεικνύετε ακριβά αντικείμενα, ρούχα κλπ. Η καλύτερη πρακτική είναι να προσπαθείτε να ενταχθείτε στο περιβάλλον και στη συμπεριφορά των ντόπιων.

Στα περισσότερα δρομολόγια μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια επιτόπου, ενώ σε κάποια με περισσότερη κίνηση συνιστάται να αγοράσετε μια μέρα πιο πριν. Ένας εύκολος τρόπος να εξασφαλίσετε τη θέση σας σε ένα λεωφορεία είναι να αγοράζετε το εισιτήριο αναχώρησης με το που φτάνετε σε ένα τόπο. Όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα σε αυτά τα μέρη, επιβεβαιώστε ότι οι πωλητές εισιτηρίων δε σας υπερχρεώνουν και ότι γνωρίζετε ακριβώς πού πάει το λεωφορείο. Κάποια κινούνται γρήγορα, με λίγες στάσεις, ενώ άλλα σταματάνε σε κάθε ενδιάμεσο χωριό, με αποτέλεσμα ο συνολικός χρόνος μιας διαδρομής από δρομολόγιο σε δρομολόγια να διαφέρει σημαντικά. Αν υπάρχουν διάφορες εταιρίες που καλύπτουν το ίδιο δρομολόγιο, ελέγξτε τις τιμές και το ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων της καθεμιάς, γιατί ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές από εταιρία σε εταιρία. Στη Βραζιλία υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων που καλύπτουν κάθε πιθανή διαδρομή και συνήθως είναι πολλά μέσα στη μέρα.

Επίσης μπορείτε να μετακινηθείτε με αεροπλάνο ή νοικιάζοντας αυτοκίνητο. Οι εσωτερικές πτήσεις στη Βραζιλία σας επιτρέπουν να καλύψετε τις τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των πόλεων γρήγορα, αλλά είναι αρκετά ακριβότερες από τη μετακίνηση με λεωφορεία. Αν κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια από τη χώρα σας, μπορείτε να πάρετε τα λεγόμενα "hopping" εισιτήρια, τα οποία σας επιτρέπουν να κάνετε 5 ενδιάμεσες στάσεις (stop-over) κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εκεί. Τέτοια εισιτήρια δεν μπορείτε να προμηθετείτε μέσα στη Βραζιλία.

Διαμονή

Το να βρείτε πού θα μένετε κάθε βράδυ μπορεί να προβληματίζει τους άπειρους στα ταξίδια, αλλά κάθε πόλη και χωριό θα σας προσφέρει διάφορα "pousadas, "hostales" και ξενοδοχεία για να επιλέξετε. Υπάρχουν πολλες ιδιαίτερα οικονομικές επιλογές για όσους ενδιαφέρονται, ιδίως αν δε σας νοιάζουν οι συνθήκες διαβίωσης κοινοβίου. Αυτό άλλωστε είναι μερικές φορές ένας ευχάριστος τρόπος για να γνωριστείτε με άλλους συν-ταξιδιώτες και να ανταλλάξετε εμπειρίες και συμβουλές. Όσοι ταξιδεύουν μόνοι τους, μάλιστα, σε αυτά τα μέρη μπορούν να βρουν συντρόφους για το ταξίδι. Είναι πολύ συχνό να φτιάχνετε μια ομάδα με άλλους ταξιδιώτες για λίγες μέρες, και μετά ο καθένας να παίρνει το δρόμο του. Οι τιμές για τη διαμονή ποικίλλλουν σημαντικά, ανάλογα με το πού θα μείνετε. Φυσικά, μεγάλες πόλεις σαν το Ριο είναι σαφώς ακριβότερες από κωμοπόλεις σαν το Ouro Preto στην περιοχή Minas.

Visas

Όσοι προέρχονται από τις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, είναι δυνατό να πάρουν τρίμηνη βίζα κατά την είσοδο στην Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα σφραγίσουν το διαβατήριό σας και θα καταγράψουν την ημερομηνία εισόδου στη χώρα. Η τρίμηνη τουριστική βίζα μπορεί να επεκταθεί για 3 ακόμα μήνες. Στη Βραζιλία δεν είναι δυνατό να πάρετε τουριστική βίζα για πάνω από 6 μήνες εντός μιας περιόδου 12 μηνών.

Φυσικά πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στη χώρα σας για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

?Ασφάλεια

Το κλειδί για να είστε ασφαλής στη Βραζιλία και να μη γίνετε στόχος εγκληματιών, ειδικά σε πόλεις σαν το Rio do Janeiro και το Salvador da Bahia είναι αρκετά απλό: Ποτέ μη φοράτε κοσμήματα, εκτός από τα τοπικά ινδιάνικα κολιέ και μπρασελέ (τα οποία δεν έχουν καμμία απολύτως αξία για τους ντόπιους και τα βρίσκει κανείς παντού). Η παραμικρή ένδειξη χρυσού ή ασημένιου κοσμήματος μοιάζει συχνά με μια "Είμαι πλούσιος τουρίστας - παρακαλώ ελάτε να μη ληστέψετε" ταμπέλα. Ποτέ μην κουβαλάτε μεγάλα ποσά μετρητών μαζί σας ή, αν το κάνετε, κρύψτε τα κάπου (είχα ράψει μια εσωτερική τσέπη χαμηλά στο μπαντζάκι του παντελονιού μου και τη χρησιμοποίησα σαν την ασφαλή μου κρυψώνα στα ταξίδια μου - φυσικά μπορείτε να πάρετε ειδικές ζώνες με εσωτερικές θήκες για χρήματα ή οτιδήποτε παρεμφερές).

Σε μέρη όπως το Rio: Ποτέ μη χρησιμοποιείτε φανταχτερές κάμερες ή τσάντες στην παραλία. Χρησιμοποιήστε φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης σε επικίνδυνες περιοχές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την "καλή" σας κάμερα σε τουρ με τουριστικά λεωφορεία, τα οποία είναι αρκετά ασφαλή και σας πάνε σε όλα τα σημαντικά τουριστικά μέρη με ένα λογικό αντίτιμο. Επίσης, ντυθείτε όπως οι ντόπιοι και μη φοράτε ακριβά επώνυμα ρούχα. Τέλος, αν μπορείτε, κρύψτε μερικά επιπλέον χρήματα πάνω σας (π.χ. στα παπούτσια), ώστε, αν κάτι προκύψει, να έχετε χρήματα να γυρίσετε εκεί που μένετε.

Γενικά, αν δε φαίνεστε πλούσιοι, δε θα γίνετε στόχοι. Η εγκληματικότητα συνήθως διογκώνεται σε εξωπραγματικά μεγέθη, αλλά όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Για όσες κυρίες σκέφτονται να ταξιδέψουν στη Λατινική Αμερική μόνες τους, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες για να αποφύγετε τους ανεπιθύμητους. Πάντα να λέτε ότι: α) έχετε αγόρι (ή και κορίτσι, δε θα τα χαλάσουμε), β) είστε αρραβωνιασμένες και πρόκειται να παντρευτείτε και γ) ότι το αγόρι (κορίτσι) σας έρχετε σε δυο-τρεις μέρες για να συνεχίσετε το ταξίδι μαζί. Και οι τρεις αυτές συμβουλές είναι σημαντικές, γιατί, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, οι άντρες στη Βραζιλία βλέπουν τον αρραβώνα με σεβασμό, θεωρώντας ότι είστε πολύ ερωτευμένες σε αυτήν την περίοδο. Ο σεβασμός αυτός δεν επεκτείνεται και στο γάμος όμως! Σε πολλά μέρη στη Βραζιλία θεωρείται φυσιολογικό οι παντρεμένες να έχουν σχέσεις.

Μαθαίνοντας τη γλώσσα

Το να μάθετε τη γλώσσα συνιστάται ανεπιφύλακτα, αφού η δυνατότητα επικοινωνίας με τους ντόπιους θα κάνει την εμπειρία σας πιο αυθεντική και το ταξίδι σας πιο διασκεδαστικό. Όσο πιο πολύ μιλάτε, τόσο περισσότερο μαθαίνετε τα μέρη που επισκέπτεστε. Για όσους έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες επικοινωνίας, το ταξίδι είναι η ιδανική εμπειρία για να τις βελτιώσουν. Μην ξεχνάτε ότι στη Βραζιλία μιλάνε Πορτογαλικά, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής Ισπανικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να έχετε ένα βασικό εγχειρίδιο με σοτιχειώδεις φράσεις ή ένα λεξικό μαζί σας.

Yerba Maté

Το Mate είναι ένα ρόφημα που μοιάζει με τσάι και καταναλώνεται ιδιαίτερα στην Αργεντική, στην Ουρουγουάρη, στην Παραγουάη και στη νότια Βραζιλία. Φτιάχνεται από τα ξεραμένα φύλλα και τους μίσχους του αιωνόβιου φυτού "Ilex Paraguarensis" (ή "Yerma Mate"). Η ονομασία "Mate" βγαίνει από τη λέξη "mati" - έτσι λέγεται το φλασκί που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο απόσταγμα. Το επιστημονικό όνομα "Ilex Paraguarensis" δόθηκε από το Γάλλο φυσιοδίφη και βοτανολόγο Auguste de Saint Hilaire το 1822. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των Aquifoliaceae και φυτρώνει μεταξύ του 10ου και του 30ου παράλληλου στις κοίτες των ποταμών Parana και Paraguay. Είναι ένα χαρακτηριστικό φυτό των περιοχών Alto Parana, Alto Uruguay και την βορειοανατολικής Αργεντινής. Είναι τροπικό ή υποτροπικό, χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλη υγρασία και μέχρι 1500 χιλιοστά βροχής ετησίως. Κατά μέσο όρο, 300,000 τόνοι Mate παρασκευάζονται κάθε χρόνο.

Στη φύση το Mate χρειάζεται γύρω στα 25 χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως, φτάνοντας σε ύψος μέχρι και 15 μέτρα. Τα φύλλα του είναι εναλλάξ κωνικά, ελλειπτικά ή οβάλ, με ελαφρώς οδοντωτές άκρες. Ανθίζει τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο. Τα άνθη του είναι μικρά, με στεφάνη και κάλυκα σε τετραμερή διάταξη. Το φρούτο του είναι σαρκώδες. Από τις διάφορες ποικιλίες του Mate, σημαντικότερες είναι οι "angustifolia", "longifolia" και "latifolia".

Το Mate έχει μια χαρακτηριστική μυρωδία που είναι γλυκόπικρη και θυμίζει ξεραμένα φύλλα και τριφύλλι, παρεμφερής με τη μυρωδιά του τσαγιού (Camellia sinensi). Από τα 196 χημικά στοιχεία που βρίσκονται στο Yerba Mate, τα 144 βρίσκονται επίσης στο τσάι. Χρησιμοποιείται επίσης τόσο σε διάφορα γιατροσόφια, όσο και σε εμπορικά φυτικά σκευάσματα, ως διαγερτικό του νευρικού συστήματος, διουρητικό και αντιρρευματικό.

Το Terere είναι μια δημοφιλής μορφή παγωμένου Mate, που μπορεί να βρεθεί στις πιο τροπικές περιοχές. Στην Παραγουάη συνηθίζεται το Mate τους κρύους χειμερινούς χειμώνες και το Terere τους καλοκαιρινούς. Το Terere συνηθίζεται επίσης στην περιοχή Rio de la Plata της Αργεντινής, στην Ουρουγουάη και στη Βραζιλία.

.........................
[ Home ] [ Argentina ] [ Brasil ] [ Paraguay ] [ Links ]
Web design and Photography © thowra.com 2003-2005
DHTML Menu / JavaScript Menu Powered By OpenCube